mandag 23. januar 2012

En "landturists" beretning fra overfarten

Her er beretningen om overfarten til Antarktis, skrevet av Knut Støren:

Onsdag 18.1. ble avreisedagen fra Puerte Williams på vei mot Antarktis. Det har jo vært litt frem og tilbake, havnefogden i Puerte Williams stengte havnen og vår meterolog Fritz sa NOGO!!! for noen dager siden. Men nå er det bare grønne flagg og lykkeønskninger. Det gjør oss jo spente, nå er det opp til oss å gjennomføre en av de mest krevende seilaser slik at alle, inklusive den stolte S/Y "Anne Mari" kommer helberget over Drake Passage.

I dag, søndag 22.januar kl 1600 ankret vi opp i den store bukta som utgjør kjernen av Deception Island, tvers overfor Whaler's Bay. Da ble det Happy Hour XL. Stemningen var stor, og lune og gode bemerkninger svevet over aktre cockpit sammen med enkel drikke og peanøtter. Et knapt døgn tideligere hadde vi første øyekontakt med South Shetland Islands, og det ble første bekreftelse på at vi er kommet til et annet og kaldere kontinent. Nesten ikke en bar landstripe mellom sne/is og sjøen. Lufttemperaturen er omkring 10 gr kaldere enn i Chile. Vanntemperaturen er omkring +2 gr C. Det merkes ombord.

For å gjøre oppholdet i havet litt kortere tok vi en stille overnatting i Puerte Toro, deretter kom en pause i Caleta Martial for å reparere et røket fokkefall. Tore på vanlig plass i mastetoppen fikset det, men som legmann er jeg veldig, veldig imponert over ikke bare kompetansen men også viljen og evnen til gjøre det som må gjøres, når det må gjøres. Tore og Svenning ser ut til å være laget for slike ting. Wilhelm og Edvard tilfører sin egen erfaring, og gjør dette mannskapet til et godt og kompetent team - lett for undertegnede å si fordi det er de andre fire som har seilerkompetanse. Jeg skal bidra mest når vi kommer på land i Antarktis og skal på "landtur".

Fra Caleta Martial bar det ut i havet. Underveis ble det litt fiksing på vindroret og en del skifting av seil. Blant annet tok vi opp stormseilet, kanskje ikke fordi det var strengt nødvendig men mye for å bekrefte at alt fungerte. Betryggende for en landkrabbe.

Undertegnede har vært sjøsyk nesten hele veien, noe bedring underveis, men det ble god tid til å reflektere over hva jeg gjør her. Men bare i ettermiddag har jeg hatt god anledning til å nyte og beundre naturen og en liten forsmak på dyrelivet. I morgen skal vi kanskje på første land-tur i Antarktis - været avgjør. Jeg gleder meg veldig til det, når det måtte bli.

Nå kom det akkurat en melding fra en Chilensk isbryter som ligger like ved oss - vi tolket det som "Gale Warning" for morgendagen. Vi får bare se det an. Vi ligger trygt og stille her i Deception Island inntil været tillater oss å gå på landtur eller lengre sydover.

Aller beste hilsen fra Knut

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med dagen, Svenning og Tore! Kjekke, norske gutter! Tvi tvi for resten av seilasen!
    Truls Aslaksby

    SvarSlett
  2. Hei pappa, Gøy å lese! Håper alt er fantastisk der nede. Godt å høre at overfarten er unnagjort. Pernille og jeg reiser til Tromsø i helgen for å besøke en gammel studievenninde. Klem Siri

    SvarSlett