lørdag 14. januar 2012

Venter på et vindu.

Vi kom avgåre fra Ushuaia mandag kl 1340 etter de sedvanlige rundene med myndighetene og ankom Puerto Williams kl 1745, etter å ha motret i nydelig og stille vær. Vi fikk plass langs den herlige Yachtklubben, Micalvi, verdens sydligste. Den er et sunket vrak der den gamle salongen er omgjordt til bar og som severer verdens sterkeste drinker - det virker som om blandevannet er dyrere enn spriten her.

Rundt 25 seilbåter av alle fasonger er fortøyd rundt. Herlige og bause båter for individualister som ferdes på havet, funksjonelle, de fleste av aluminium eller stål, gjerne med dekkshus og jeg tror Anne Mari er den eneste med teakdekk. Besetningene er like fargerike. Her er mange å snakke med.


Vi gjør siste forberedelser, mekker litt, stuer mat, får plass til litt mer diesel, har vi nok gass? er det plass til litt mere vin? Provianten skal vare i 5 uker og vi får nyttige tips fra andre som skal samme veien. Det er mye is på "Halvøya" i år og kaldt, men det er greit å komme inn til Melchiori Island, osv osv. Og så snakker vi om været. Hvordan utvikler værvinduet seg, det vi har siktet oss inn på med avreise fredag kveld. Grib filer lastes ned dagelig over Iridium'en og rapporter mottas fra Fritz, vår nye værrouter fra "Weather4expeditions".

Det ser bra ut, kanskje litt friskt men retningen er god - aktenom tvers. Dessuten er det stille og fint der vi skal, på "Halvøya". Værprognosene endrer seg, vinden øker og det oppstår et lite lavtrykk syd for "Hornet" på søndag med skikkelig kuling og SV'lig vind. Kommer vi syd for S 59 grader før kl 12 UTC så skulle vi unngå den vinden. men da må vi sette av gårde tidlig lørdag morgenen.

Det er fredag, dagen for den store avreisen. Ute uler stormen. Havnen er stengt og ingen slipper ut. Vi trenger seiligstillatelse, men det kan vi ikke få før havnen er åpen igjen. Her råder militær disiplin og det er ingen kompromisser.Hvordan skal vi komme langt nok syd i tide? Gribfilene ser ikke lenger så gode ut, hva er det for et lavtrykk som kommer der syd. Hva gjør vi? Skippern sammenkaller mannskapsmøte, skal vi dra? Det er godt å ha Fritz:

- Hi Fritz, we are trying to decide wether to go or to wait for next weather window, and we must take the decision now to reach the current window. We have defined 25 kts (pluss 15) as  maximum, and we now seem to exeed this.
- Svenning, can you rech S 58 deg. by Sunday 1200 UTC.
- Maybe, but that requires that the authorities open the harbour , and it is still closed. It will take us 30 to 35 hours to get there. Is it possible to look in the crystal ball and see what is  ahead for the next window.
- Next window will be on thursday 19.
- Svenning, NO GO!. The situation on Tuesday and Wedeensday near the Peninsulais is practically becomming a storm in the new 12 UTC run! With snow and wind up to 30-35 kts,it is not a good thing to reach the islands.

Vi blir. Det kommer til å bli en lystig kveld. Og i morgen skal starte et cruise Beaglekanalen mens vi venter på bør.
Hilsen, Svenning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar