søndag 15. juli 2012

Halvveis til Falmouth

Kjære bloggen,
Det er onsdag 11.juli  om morgenen og vi må rive oss løs fra vakre og spennende Horta. Her er mye å glede seg over, også fra de drøyt 1000 seilbåtene som kommer innom havnen hver sommer på vei til Europa. Den første bølgen fra karibien er stort sett over,  nå er det amerikanerne som dominerer. Nini og Erik har gått fra borde så nå er det Odd, Ingvald og Knut med skipperen som skal seile Anne Mari til England. Det blir den siste lange havseilasen på drøyt 1200 nm.

Skipperen har som vanlig vært optimist og satt av lite tidsreserver til overfarten, for her skal det blåse sydvest. Grib'ene den siste uken viser nordøst etter nordøst på hele strekningen, altså midt i trynet. Men så snur det. Nå kommer sydvesten, og det skal holde helt til Falmouth. Skikkelig bra værvindu!
Med fire ombord har vi hatt flere runder om vaktsystemet. Skal vi prioritere søvn eller noen å snakke med på nattevaktene. Skal vi ha faste vakter eller rotere dem. Knut tilbyr seg til byssa. Da blir det også faste vakter, alene, og med skipperen altid tilgjengelig.

Kl 1105 stevner vi ut flau vind i mot og motrer nesten et døgn før vi er ute av stilla rundt Azorene og inn i sydvesten. Med spridd fokk går det unna. Første døgnet seiler vi 179 nm. Neste døgn dreier vinden og vi får 20 kn fra NNV. Med et lite stikk i skjøtet går det fort og vi får utseilt 177 nm.
Vinden øker til 25 kn og opp til 30 om natten. Da er det godt å ha Tor, han styrer som som en gud hele natten gjennom. Neste morgen løyer vinden og solen titter frem. Alle rev ristes ut. Middag til middagdistansen er 184 nm. Utover kvelden løyer vinden og vi motrer til neste morgen. Utseilt 152 nm. I løpet av natten var vi halvveis til Falmouth, etter knapt 4 døgn.

Nå er sydvesten her igjen og Grib'ene viser at den skal holde helt frem. Det blåser 20 knop, og med spridd genoa går det i 8 knop. Vi er nok fremme i god tid til mannskapsskiftet.... Det er søndag ettermiddag og solen skinner. Vi lurer på hvorfor det er så få båter på fjorden. Historiene til Ingvald og Odd er mange og gode, og alle får nok søvn. Bysse-Knut overrasker med solide retter, nybakte rundstykker og varme lunsjer. Vi har våre "sundownere" og "ord for dagen" som handler om både livet og døden. Men livet er godt.

Hilsen,
Svenning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar