tirsdag 3. juli 2012

SANTA MARIA - ASORENE

Ankom søndag etter seks døgn og seks timer i sjøen fra Las Palmas. Sta. Maria ligger lengst sydøst i Asorene og er en liten øy ca. 3 mil i diameter.

Noen av oss hadde vel før starten sett på denne etappen som en fløyelsetappe med slør i passaten hele veien over. Slik ble det ikke. De to første dagene hadde vi opp til liten kuling rett i nesen og med gammel sjø den ene veien og ny sjø på tvers av den ble det  mildt sagt noe skranglete føre. 3/5-deler av  mannskapet klarte dette bra, mens undertegnede og en til  hadde to mindre gode dager med noe ofring til Neptun.

Men så kom godvær og flott vind. Jevnt 20-25 knop med stikk i skjøtet for styrbords halser. De få gangene det ble nødvendig med motring pga. lite vind var bare praktisk. Høydepunktet kom på fredag morgen da vinden falt helt og vi badet midtveis med 4000 m under kjølen i 24 graders vann! Helt utrolig!

Nattevaktene ble flotte med Tor (vindroret) som  rormann, stjernehimmel og 7 knop jevnt. Da kom fløyelsfølelsen tilbake. Det å måtte tørne ut på natten etter kun få timers søvn viste seg å være uventet enkelt.

Selv med en relativt kort etappe og med mannskap som i utgangspunktet kjente lite til hverandre, har vi blitt en godt sammensveiset gjeng. Gode måltider på skrå og sundownere i varm sol har fyrt opp under dette.

Det ble Erik som kunne varsle om land forut. Sta. Maria steg opp med sine bratte, grønne klipper. Vi fant en meget lun og god havn i Vila do Porto. Marinaen er moderne og  god og har alt vi trenger. Lengste døgnstrekk ble på 163 nm, noe som må sies å være akseptabelt.

Mandag leiet vi bil og bedrev sightseeing og fottur. Øya er som nevnt ikke stor. Veiene er tildels smale, bratte og meget svingete - ikke uten snev av vestlandsfølelse for en nordmann. Fra toppen av øya på Pico Alto (587 m) kunne vi beskue hele øya. Den østre delen er kupert og frodig med nåleskoger og beitemarker mens det  i vest er helt flatt med dyrket mark. På fotturen på nordsiden av øya  kom vi inn i et ørkenområde med helt rød sand, så øya har mye å by på.

I dag tirsdag er det diversedag m/avslapningsøvelser som lesing og soling. Onsdag drar vi videre til Ponta Delgada på øya Sao Miguel - en dagsoverfart på 50 nm. Da er vi fremme til mannskapsskifte på lørdag med god margin.

Petter med støtte av Nini, Eivind S, Erik og Svenning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar