fredag 27. april 2012

Konflikthåndtering ombord


Per Tronsmo intervjuer skipper Svenning                    
Per:                                                                                                                                                                                           Svenning, du har vært skipper i snart et halvt år til sammen, med åtte forskjellige crew. Dere har vårt så langt syd det er mulig å komme i isen. Dere har seilt rundt Kapp Horn. Dere har vært oppe i mange vanskelige situasjoner og farer. Situasjoner der man må handle på sekunder, men hvor man kan være uenige om hva som skal gjøres. Man er kanskje litt redd. Man fryser kanskje. Man er sliten. Mannskapet bor mer eller mindre oppå hverandre. Man er sammen hele døgnet, og har intet privatliv. Det må gjøres kompromisser hele tiden. Det er en ganske ekstrem sosial situasjon. Det oppstår helt sikkert uenighet og konflikt. Kan du si litt om konflikthåndtering ombord?
Svenning:                                                                                                                                                                             Nå skal jeg si noe som er helt fantastisk, og som du kanskje vil stusse over; Jeg har ikke hørt ett ukvemsord, noen gang, under veis. Jeg har ikke greid å oppdage konflikter ombord. Mannskapet har håndtert alle situasjoner på en helt fantastisk måte. Og altså: Jeg har ikke en eneste gang hørt et ukvemsord.
Per:                                                                                                                                                                              Kan du forklare det?
Svenning:                                                                                                                                                                                          Det finne sikkert mange forklaringer. Mannskapets holdninger og innstilling. Mannskapets kompetanse. Crewenes sammensetning. Men viktigst er nok selve settingen”.: Felles mål. Og avhengigheten av hverandre.
Per:                                                                                                                                                                           Og la meg føye til: Ledelsen ombord. Som skaper trygghet og sikkerhet. Som etablerer de nødvendige faste strukturer. Signaliserer en sterk autoritet som kan taes fram når det er nødvendig. Som etablerer gode normer og spilleregler. Og som går foran med et godt eksempel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar